Cabecera
 

Presentació 

La divuitena edició de la UIMIR, la que abastarà els cursos que impartirà aquesta entitat durant l’any 2014, ha de ser la de la consolidació del model triat fa un parell d’anys de comú acord entre les institucions menorquines implicades –l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular i l’Institut Menorquí d’Estudis– i les universitats que també hi aportaven llavors, l’any 2011, el seu suport acadèmic –la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Oberta de Catalunya–. El projecte acadèmic es va renovar, amb dos eixos bàsics: que les propostes de cursos sortissin no tan sols del món purament acadèmic, sinó del teixit social, cívic i econòmic menorquí, primer; i, segon, que els cursos s’impartissin al llarg de tot l’any, en les millors dates per al públic assistent, que havia de ser majoritàriament menorquí.

A aquesta aposta de futur s’hi van sumar dos nous factors, de menor importància però que, a la llarga, han anat perfilant la «nova» UIMIR a partir del 2012-2013: el canvi de la direcció de l'entitat, d'una banda, i l’entrada d’una nova universitat al Consell Rector i al Comitè Acadèmic, de l'altra. En el primer cas, el signant d’aquestes línies exerceix la direcció de la UIMIR des del febrer de 2013, un temps que hem emprat a programar els cursos del bienni 2013-2014 de la forma més plural possible amb l’ajut de tots els ens implicats. Potser el canvi més substancial d’aquests mesos ha estat la reincorporació de la Universitat de Barcelona als organismes rectors de la UIMIR: la UB fou la universitat iniciadora de la idea l’any 1996, i ara tornava, de ple dret, a exercir la seva col·laboració acadèmica al costat de la UIB i de la UOC.

Volem també destacar que les entitats culturals i econòmiques menorquines han tingut una força destacable en el que ja creiem que ha de ser l’enlairament definitiu de la nostra institució. Les propostes del GOB i del Centre de Professorat (CEP) han donat un arrelament més profund i més real de la UIMIR en la societat menorquina, una de les idees motores d’aquesta nova etapa. Només desitgem la seva continuïtat i que altres entitats s’hi afegeixin amb noves idees d’interès general per a tots els menorquins.

L’oferta docent del 2014 és variada i no es desvia gens de les línies marcades: pragmatisme de cara a la societat menorquina, amb cursos com «Empresa turística i contractació», «Disseny i elaboració de webquest» o «Emprenedoria innovadora, microempresa i ocupabilitat en xarxa»; orientació cap al professorat de l’illa, amb «Autoconeixement, emocions i diàleg al segle XXI», «Psicologia evolutiva, diagnòstic i tractament de nens» o «El clima al segle XXI»; i un tema prioritari per a tots nosaltres, el del patrimoni, donant suport a la declaració de la cultura talaiòtica menorquina com a Patrimoni de la Humanitat, amb el curs «El turisme arqueològic: un nínxol de turisme especialitzat a la Mediterrània».

Les ofertes de cursos han seguit arribat a la direcció de la UIMIR, fins al punt que diverses propostes han quedat ajornades per al 2015, i, en el cas d’altres, s'ha considerat si s’hi introdueixen petites modificacions per part de les entitats que les han generat. Això fa que ja no ens calgui anar demanant temes a darrera hora, sinó que disposem d’una àmplia oferta, dins la qual podem anar triant la més escaient per als interessos de la UIMIR i de la societat menorquina en general.

Les noves tecnologies possibiliten ja que moltes activitats docents puguin ser impartides a distància i sense que l’alumnat s’hagi de desplaçar del seu propi domicili. L’existència a Menorca d’instal·lacions ben equipades al Centre Universitari de la UIB d’Alaior, i la vocació menorquina de l’ens fan que el Consell Rector es proposi eixamplar els punts de docència de la UIMIR a altres municipis de l’illa, sempre preservant la primacia directora del principal organisme fundacional de la institució, l’Ajuntament de Maó.

Tot plegat fa que afrontem amb un prudent optimisme aquest tercer any «refundacional» de la UIMIR, amb les perspectives de complir amb l’encàrrec que les entitats menorquines ens van fer el febrer de 2013; elles, i les tres universitats implicades, són les que tenen la darrera paraula per seguir donant suport a la idea que guia la nostra institució: la potenciació de la societat menorquina des dels seus vessants culturals, econòmics i cívics.


Josep Maria Fullola Pericot, director de la UIMIR

 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1